Wednesday, December 30, 2015

Tips Elak Gigitan Nyamuk Dan Rawat Demam Denggi.

Dah lama tak dengar kes demam denggi kan. Tapi dalam tempoh seminggu nie tiba2 dapat berita 2 orang kenalan yang dijangkiti demam denggi.

Kawasan rumah saya antara "black area" untuk kes denggi. Sebagai langkah pencegahan awal, saya akan pasangkan ubat nyamuk elektrik menjelang petang sehingga pagi. Nyamuk aedes aktif mencari mangsa di lewat petang dan di awal pagi. Pintu dan tingkap wajib ditutup menjelang petang termasuklah pintu bilik air.

Antara tips untuk elakkan gigitan nyamuk:
1) Gunakan ubat nyamuk.
2) Gunakan kelambu semasa tidur. Gunakan 'repellent' jika perlu.
3) Elakkan aktiviti semasa nyamuk aktif menggigit (5.30 pagi-8.00 pagi dan 5.30
petang-8.00 malam).
4) Pakai pakaian berlengan panjang dan seluar panjang apabila keluar daripada
rumah.
5) Pasang jaring halus (mosquito mesh) di tingkap dan pintu.

DAN

6) Menghapuskan tempat-tempat pembiakan nyamuk:

i) Menghapuskan tempat pembiakan nyamuk di sekeliling rumah. 
ii) Musnahkan semua bekas yang boleh menakung air hujan atau lebihan air, terutamanya di besen, tayar lama, bekas bunga, bekas plastik dan tong. 
iii) Jika tidak boleh dimusnahkan, letakkan bahan pembunuh jentik-jentik di bekas tersebut. 
iv) Kerap tukar air di bekas minuman haiwan peliharaan.

Sumber: www.myhealth.gov.my

Risau kan kalau dijangkiti demam denggi. Lagi merisaukan kalau anak2 yang dijangkiti demam denggi. 

Bayangkan untuk disahkan demam denggi, darah perlu diambil..mestilah sakit bukan? Apabila dimasukkan ke wad kena dimasukkan "drip" lagi. Tak boleh dibayangkan. Kita yang dewasa pun kalau boleh taknak lalui semua itu, inikan pula anak. Tak boleh dibayangkan macam mana doktor nak cari 'line'untuk ambik darah dan masukkan drip. Semoga dijauhkan semuanya. Yang penting kita sudah berusaha mencegah, selebihnya bertawakal kepada Allah.

Bagi yang telah disahkan dijangkiti demam denggi, dalam usaha merawat demam denggi, saya cadangkan pengambilan:

1) Nutriferon: sejenis immune booster yang akan merangsang perembesan interferon dalam badan yang akan bertindak melawan jangkitan virus dalam badan.
Klik Untuk Order: Nutriferon

2) Performance drink: minuman isotonik yang terdiri daripada elektrolit2 yang penting untuk mengekalkan bendalir dalam badan dan mengelakkan dehidrasi.
Klik Untuk Order: Performance Drink

3) Vitalea: Multivitamin dan mineral yang membantu menaikkan platelet dan hematocrit untuk mengelakkan demam denggi berdarah.
Klik Untuk Order: Vitalea

Semoga kita dijauhkan daripada sebarang penyakit. Semoga kita diberi kesembuhan bagi setiap penyakit yang kita hadapi.

Usaha dan tawakkal kepada-NYA.

Hubungi saya untuk maklumat lanjut : 

ZARIDA ZAKARIA
Shaklee Independent Distributor
No ID: 1070721
6013 2862949
zaridazakaria@yahoo.com

Monday, December 28, 2015

Cerita Kami: Ummi, Alya dan Halba

Satu malam saya cuba rendam halba dengan air panas (terpengaruh dengan cadangan rakan seperjuangan dalam breastfeeding group community). Lepas 5minit, campur dengan susu kambing dan vico (dalam pukul 10.30pm). Lepas habiskan susu, terus bawak Alya masuk bilik dan menyusu untuk tidurkan Alya. Alya menyusu macam biasa. Selepas 1jam saya offer susu lagi sebab Alya tak terus tidur lepas menyusu menyusu tadi (biasanya Alya akan main2 dulu dalam bilik sebelum tidur). Tapi kali nie Alya reject sambil menangis2. Bila nampak saya selak baju sikit, Alya terus berpaling daripada saya. 

Jam 12.45am, saya mintak suami panaskan chilled ebm dalam botol. Alya terus minum susu dalam botol sampai habis dan tertidur. 

Jam 2.45am Alya terjaga mintak susu lagi. Saya offer susu badan. Tapi Alya menangis meraung2 reject lagi!!!. Saya panaskan chilled ebm lagi, kemudian Alya sambung tidur selepas susu habis sebotol. Lepas tu berulang lagi jam 4.45am, panaskan lagi sebotol. 

Kemudian saya ambil keputusan untuk pam semua susu sampai kosong untuk pastikan kesan halba semalam hilang. Disebabkan Alya prefer susu botol, saya cuba bagi Alya minum susu yang dipam tadi untuk sahkan bahawa halba tadi menjadi punca Alya taknak direct feeding dengan saya. 

Ternyata sangkaan saya betul. Alya reject susu yang dipam tadi. Kemudian saya offer untuk direct feeding. Masa nie dah siap mandi nak pergi kerja. Alhamdulillah Alya dah tak reject dah. 

Jadi saya boleh simpulkan bahawa, Alya tak suka rasa halba dan bau badan selepas makan halba.

Cerita belum tamat lagi..:))

Balik kerja saya terus susukan Alya macam biasa. Alya ok je. Tapi bila masuk bilik untuk tidur, Alya refused direct feeding lagi. Tapi saya nekad untuk biarkan dia menangis sampai tertidur. 

Jam 12.45am Alya terjaya nak susu. Saya cuba direct feeding. Alhamdulillah Alya tak reject hingga ke pagi.

Perkara yang sama berulang untuk malam seterusnya. Sebelum 12am Alya akan reject direct feeding, dan hanya direct feeding selepas jam 12am hingga ke pagi.

Risau dibuatnya. Sampaikan suami cadangkan untuk bagi susu formula waktu malam sebab takut kepenatan bangun panaskan chilled ebm untuk Alya setiap 2jam.

Saya tak sanggup jadi EPMOM. Tak sanggup nak bangun setiap 2-3jam diwaktu malam untuk mengepam.

Tiap2 kali lepas solat, saya berdoa minta Allah permudahkan Alya untuk kembali direct feeding seperti biasa.

Alhamdulillah..malam ke 4 Alya menyusu seperti biasa.

Lega rasanya:))

Tamat...

Saturday, December 26, 2015

Tips Tambah Susu Ibu: Tidur Dan Rehat Secukupnya


Hari nie (4/12/15) terpaksa EL sebab badan masih tak larat. Last solid food jam 8.30pagi semalam. Takde selera nak makan. Minum air Peel fresh tu pun sikit2. Rase loya je memanjang.

Badan memang dah rase sakit2 sejak pagi semalam lagi (3/12/15). Tapi kugagahi jugak untuk pergi kerja macam biasa. Lebih kurang pukul 10 badan rase teramat sakit. Terus pergi cari staf saya kak yati,  minta tolong die urutkan badan2 saya yang sakit nie. Alhamdulillah..sakit berkurang. Tapi sekejap je. Menjelang tengahari badan terasa makin sakit dan rase loya nak muntah. Terus cakap kat bos nak off petang nak pergi klinik mintak MC.

Bila dah dapat kebenaran bos, saya terus call suami supaya datang jemput untuk bawa ke klinik.

Doktor cakap memang demam. Suhu 38°c, ada tonsilitis. Doktor bagi MC sehari. Balik rumah telan 2 biji panadol terus masuk tidur dalam bilik. Kul 5.15 baru terjaga untuk solat Asar.

Suami pergi jemput anak2 kat nursery sorang2. Sampai je kat rumah, Kak Yaya terus cakap, "ummi sakit ke? Kak yaya sayangggg ummi". Mase tu jugak saya rase tak tahan nak muntah..terus berlari2 ke bilik air..kak yaya pun ikut same. Die gosok2 kat belakang saya..teringat mase alahan teruk mase mengandungkan Zulfa dan Alya. Kak yaya jugak yang tolong gosokkat  belakang masa saya muntah2.

Lepas abah balik dari ambik Zulfa  dengan Alya, kak yaya terus beritahu, "abah, ummi muntah banyak tadi..kesian ummi..".

Disebabkan masih menyusukan Alya, saya sedaya upaya cuba minum air Peel Fresh sikit demi sedikit.
Saya minta suami tambahkan sepekat Nutriferon dalam mug air Peel Fresh tu. Dos kedua saya ambil keesokkan harinya. Vitamin basic Vitalea, B Complex dan Vita C SR diambil macam biasa. Cuma dos vitaC SR ditingkatkan kepada 1biji setiap 5jam.
Alya semacam memahami umminya tengah sakit. Biasanya, pantang nampak ummi, Alya mesti nak berkepit je. Tapi kali nie balik dari nursery, alya tak kacau ummi pun..duk manje2 dengan abah je..mungkin nampak ummi terbaring je kot. sebab tu tak berminat nak datang dekat ummi..

Sebelum tidur saya telan lagi 2 biji panadol dengan harapan besok kembali segar untuk pergi kerja macam biasa. Tapi bangun pagi badan masih lemah. Ditambah lagi dengan langsung tak ambil solid food dari siang tadi. Alya pulak kerap menyusu pada waktu malam. Badan rasa dehidrated sangat. Saya pulak kurang minum air malam tu tak seperti malam2 lain.

Bangun pagi selepas solat subuh saya terus siapkan beg anak2 untuk ke nursery. Nasib baik fresh EBM untuk alya cukup untuk bekalan Alya di nursery nanti. Hasil pam semalam sedikit kurang berbanding hari biasa mungkin disebabkan saya kurang makan dan badan yang stress akibat sakit.

Setelah menghantar anak2 dan suami ke pintu rumah, saya kembali berehat kerana badan masih tak larat. Sepanjang hari dari pagi hingga petang, saya hanya minum Peel Fresh (epal+aloe vera). Tapi apa yang mengejutkan saya adalah, hasil pam saya 2x lebih banyak daripada hari2 biasa terutamanya hasil pam 10pagi & 2.30petang. Walaupun tak makan tapi susu masih tetap dihasilkan malah lebih banyak.

Kini saya makin yakin bahawa rehat, tidur yang cukup dan tidak stress sangat2 membantu dalam penghasilan susu ibu. Jadi, kalau ibu2 demam atau tak sihat, seeloknya ambil cuti untuk berehat dirumah. Terlalu memaksa diri untuk bekerja dalam keadaan sakit akan memudaratkan diri ibu2 dan mengganggu penghasilan susu ibu.
Klik Untuk Order: Set Menyusu Lengkap Shaklee

Hubungi saya untuk maklumat lanjut : 

ZARIDA ZAKARIA
Shaklee Independent Distributor
No ID: 1070721
6013 2862949
zaridazakaria@yahoo.com

Thursday, December 24, 2015

Bila Sel-sel Otak Sedang Berhubung

Orang cakap, "Rumah bersepah tandanya adanya anak2 yang sihat dan bijak". Dengan bermain2, anak2 akan belajar benda baru dan ini menunjukkan sel-sel otak mereka sedang berhubung. Jadi janganlah kerana terlalu obsess dengan "rumah kemas dan bersih " sehingga membantut proses pembelajaran anak semasa kecil. 

Sebenarnya harini nak cerita bagaimana otak kita berfungsi.

Sel-sel otak kita terdiri daripada neuron2 yang berhubung antara satu sama lain melalui sinaps. Di sinaps inilah berlakunya pemindahan neurotransmitter daripada satu neuron ke neuron yang lain. Neurotransmitter adalah pembawa maklumat untuk diterjemahkan kepada tindakbalas atau proses tertentu yang berlaku dalam tubuh badan kita. 

Bagaimana cara untuk pastikan aliran neurotransmitter disinaps berjalan lancar?

Selain istiqamah dalam melakukan amlan kerohanian yang mendekatkan diri kepada kepada Allah, kita boleh bekalkan otak kita dengan nutrisi yang sepatutnya. 

Antara supplement yang disarankan adalah:

1) Lecithin: mengandungi phosphatidylcholine iaitu prekursor untuk pengahasilan salah satu jenis neurotransmitter iaitu acetylcholine.  Ini akan membantu perpindahan neurotrasmitter dengan lebih cekap.
Klik Untuk Order: Lecithin

2) Omegaguard: Sejenis minyak ikan yang terdiri daripada DHA dan EPA yang bagus untuk meningkatkan fungsi otak.
Klik Untuk Order: Omegaguard

3) B Complex: Vitamin B merupakan elemen asas untuk mengaktifkan enzim dalam tubuh badan manusia yangmana secara tidak langsung ia akan memastikan badan fungsi dengan baik. B Complex juga sudah diketahui umum bagus untuk kesihatan saraf dan bertindak sebagai anti-stress.
Klik Untuk Order: B Complex

4) Protein (ESP): Setiap sel dalam badan manusia termasuklah neuron terdiri daripada binaan asas asid amino protein. Jadi pengambilan protein boleh membantu dalam kesihatan neuron dan neurotransmitter.
Klik Untuk Order: ESP

5) Vita-C : Bertindak sebagai antioksidan yang boleh melawan radikal bebas yang boleh merosakkan sel2 otak.
Klik Untuk Order: Vita C SR

6) Performance Drink: Merupakan minuman isotonik yang terdiri daripada elktrolit2 penting yang melancarkan melancarkan lompatan neurotransmitter dari satu sinaps ke sinaps yang lain.
Klik Untuk Order: Performance Drink

Jadi, ibu bapa janganlah marah kalau anak selalu sepahkan rumah selepas bermain. Bersyukurlah kerana anak2 masih sihat dan ada keinginan untuk menerokai dunia baru.

Hubungi saya untuk maklumat lanjut : 

ZARIDA ZAKARIA
Shaklee Independent Distributor
No ID: 1070721
6013 2862949

zaridazakaria@yahoo.com

Tuesday, December 22, 2015

Kanser: Bagaimana Berlaku Dan Cara Mencegah.

Sebut sahaja penyakit kanser, ramai yang gerun mendengarnya. Borak2 dengan rakan sekerja yang juga merupakan seorang pharmacist. Beliau mengamalkan penga pengambilan vitamin C dan E (bukan jenama Shaklee) sebagai sumber antioksidan. Beliau risau kerana ada antara saudara maranya yang mengidap kanser dan meninggal dunia kerana kanser. Sesetengah jenis kanser juga dipengaruhi oleh faktor sejarah keluarga.

Bagus tindakan beliau. Bukankah mencegah itu lebih baik daripada merawat?

Sepanjang bekerja di Farmasi Klinik Pakar Aras 4 Hospital Selayang, saya banyak berjumpa pesakit kanser prostat dan kanser payudara. Sebilangan kecilnya pula adalah pengidap kanser hati. Ada sesetengah pesakit sudah menjadi regular customer saya sejak 5 tahun lalu.

Lama bukan?
Adakah memang tiada ubat yang boleh menyembuhkannya?

Kebanyakkan kes yang saya jumpa di hospital, pesakit kanser akan berakhir dengan kematian akibat kanser. Sepanjang hayat saya (baru 6tahun;)) bekerja sebagai pegawai farmasi di hospital kerajaan, saya tidak pernah jumpa kes pesakit kanser sembuh daripada kanser selepas pengambilan ubat yang ditawarkan di hospital selepas tempoh tertentu.

Penyakit kanser bukanlah suatu penyakit yang mudah untuk dikesan. Dalam kebanyakkan kes, pesakit hanya tahu mereka mengidap kanser apabila telah nyata tanda2 sahaja. Dan kebanyakannya dikesan pada peringkat akhir.

Bagaimana kanser berlaku?
Kanser terjadi apabila berlaku pertumbuhan sel yang tidak normal. Sel2 yang tidak normal ini akan bertambah dan berkembang sehingga boleh menceroboh ke dalam tisu2 normal yang lain (metastasis). 
Sumber: www.fydanoh.com

Dalam keadaan normal, sel2 badan yang rosak akan mengalami apoptosis dimana ia akan "membunuh diri" dan musnah tanpa membawa kemudaratan kepada badan.

Dalam keadaan kanser, mutasi (perubahan sel) yang berlaku kepada sel badan yang normal tidak melalui proses apoptosis. Sel yang bermutasi ini akan berkembang tanpa kawalan dan menyebabkan kanser berlaku.

Salah satu faktor berlakunya pertumbuhan sel yang tidak normal adalah berpunca daripada serangan radikal bebas yang mengubah struktur sel.

Apa punca radikal bebas?
Selain daripada punca diatas, banyak lagi faktor lain yang boleh menyebabkan radikal bebas terhasil contohnya pengambilan fast food, makanan yang digrill atau dibakar, Makanan GMO dan banyak lagi. Jadi sebagai langkah pencegahan kita perlu menjauhi punca2 radikal bebas ini.

Bagaimana antioksidan boleh membantu? 
Selain bertindak menjauhi punca2 radikal bebas, kita juga boleh mengamalkan pengambilan antioksidan yang berfungsi untuk menghapuskan radikal bebas telah terhasil dalam badan kita. 
Sumber: //tipscarahidupsehat.com

Kehadiran "sumber radikal bebas" akan menyebabkan atom oksigen kehilangan "elektron" yang akan menyebabkan ia bersifat aktif (menjadi radikal bebas) dan ia akan "mengacau" sel2 lain yang akhirnya akan menyebabkan kerosakan pada tisu badan. 

Pengambilan antioksidan pula akan mengembalikan "electron" yang telah hilang tadi kepada atom oksigen dan ini akan meneutralkan semula sifat radikal bebas tadi.

Melihat kepada faktor2 penyumbang kepada penghasilan radikal bebas dan kesannya kepada badan kita, saya yakin bahawa kita terdedah kepada radikal bebas setiap hari dan berpotensi untuk mendapat penyakit kanser. 

Jadi, tidak keterlaluan jika saya katakan kita wajib mengambil supplement antioksidan dan supplemen yang lain sebagai perisai kita untuk mengekalkan kesihatan yang baik anugerah Allah ini. Ditambah lagi dengan "makanan" harian kita yang hanya memberi rasa kenyang berbanding nutrisi lengkap dan seimbang. 

5 asas untuk penjagaan kesihatan:

1) Makanan sihat & Seimbang
2) Aktiviti sihat
3) Kegiatan sosial yang sihat
4) Amalan spiritual yang sihat (amalan rohani)
5) Pengambilan suplemen

Amalkanlah 5 perkara di atas, mudah2an kita menjadi lebih sihat fizikal & emosi dan dijauhkan daripada penyakit kanser.

Sedikit perkongsian yang rakan whatsapp viralkan daripada rancangan Prof Muhaya.com TV Alhijrah dengan tajuk :Mengatasi kanser. 
Tips mengatasi kanser: GBOMS. 

Banyakkan pengambilan:

G: Greens (Alfalfa Complex)
B: Berries (Vivix)
O: Onion (Garlic Complex)
M:Mushrom
S: Seeds (Nutriferon). 

Selamat mencuba dan hargai kesihatan anda. Cegah sebelum parah:)).

Hubungi saya untuk maklumat lanjut : 

ZARIDA ZAKARIA
Shaklee Independent Distributor
No ID: 1070721
6013 2862949

zaridazakaria@yahoo.com

Sunday, December 20, 2015

10 Perkara Yang Menjauhkan Kita Daripada Siksa Kubur

Terbayang2 wajah saudara Islam kita yang mati bergelimpang di tanah air sendiri akibat dihujani bom saban hari. Hancurnya hati ini apabila melihat anak2 kecil sebaya anak sendiri yang tak mengerti apa terkulai layu yang menjadi mangsa serangan jahat Regim Bashar dan sekutunya. 
Anak kecil tanpa dosa, tempat yang layak untuk mereka hanyalah syurga. Tenanglah engkau disana. Pergilah kepada Tuhan yang menciptakanmu. Dunia ini sudah tidak layak untuk dihuni. Penuh dengan manusia tanpa peri kemanusiaan. 
Hanya kepada Allah kami berserah. Dan Allah sebaik-baik Penolong.

Mati itu PASTI.

Setiap yang bernyawa pasti akan mati. Sejauh mana persiapan kita untuk menghadapi mati. 

Sudahkah kita bersedia menghadapi hari kematian kita?

Kali ini saya kongsikan 10 Perkara Yang Menjauhkan Kita Daripada Siksa Kubur oleh Ustaz Dusuki di IKIM FM yang boleh kita amalkan:

1. Tambah kebaikan akhlak dari segi percakapan, layanan dan jangan sakiti orang lain kerana ianya akan mengundang siksa kubur. 
2. Tambah ketakwaan diri kepada Allah. Sebaik baik bekal ialah takwa, orang paling mulia ialah yang paling taqwa
3. Sabar disaat anak kita meninggal dunia semasa masih kecil. Allah akan hantar malaikat khusus dan tanya bagaimana keadaan hambaku disaat kematian anak kecilnya. Bila dia sabar, Allah bina " Istana pujian"  untuknya termasuk orang yang keguguran anak. Anak2 itu akan menunggu kita disyurga. 
4. Tambahkan rasa takut pada Allah. Takut dengan dosa dan amalan tidak cukup sehinggakan berguguran air mata kerana takutkan azab kubur.
5. Mesti berprasangka baik kepada Allah atas setiap apa yang terjadi. 
6. Banyakkan berselawat untuk menunjukkan tanda cinta kepada Rasulullah. 
7. Sentiasa melazimi lidah kita dengan bersyahadah (selalu memperbaharui syahadah) 
8. Membaca AlQuran dan beramal dengannya. Sekurang- kurangnya Surah Al Mulk. Ajarkan kepada keluarga dan jiran. Ada seorang tidak menghafal Quran, tetapi beliau hanya menghafal Surah Al-Mulk. Apabila masuk  ke dalam kubur tertebarnya Sural Al-Mulk diatas tubuhnya.
9. Mati syahid. Berdoa dan berniat untuk mati syahid iaitu kematian yang paling mulia.
10. Berdoa agar kita meninggal dunia pada malam jumaat atau hari jumaat kerana tidak ada azab kubur.

Semoga bermanfaat dan mari sama2 kita amalkan.

Jangan lupa doakan saudara Islam kita di Syria, Gaza, Palestin dan seluruh dunia yang sedang dizalimi. Semoga kemenangan untuk Islam akan tiba secepat mungkin. Janji Allah itu pasti berlaku.

Friday, December 18, 2015

Beruntunglah Bumi Syam (Syria)



“Beruntunglah bumi Syam, beruntunglah bumi Syam, beruntunglah bumi Syam.”

Sejak akhir2 nie terasa sejuk semacam je terumatanya masa naik motor pergi kerja. Waktu malam pun sama. Sebelum nie tak pandang pun selimut tu. Tapi sekarang wajib tarik selimut kalau nak tidur. Tu baru sejuk di bumi Malaysia. Belum lagi sejuk di negara2 yang mengalami musim sejuk yang bersalji kan. Bagi kita orang Malaysia yang tak pernah jumpa salji mesti rase seronok sangat bila berpeluang tengok salji turun kan :)). 

Tapi bagi negara yang tengah bergolak seperti Syria yang dihujani bom kluster setiap hari yang menghancurkan tempat tinggal mereka keseluruhannya dan semua harta benda, ditambah lagi sekatan dilakukan dimana2 yang menghalang kemasukan bahan makanan dan peralatan untuk memanaskan badan, musim sejuk yang sudah mula menjenguk mereka merupakan satu tamparan hebat untuk mereka.
Sedih melihatkan gambar pelarian Syria di pantai Greece berbungkus dengan aluminium foil untuk menghangatkan badan. 
Bagaimana mereka boleh bertahan dengan cuaca sejuk disana yang mencecah suhu negatif yang semakin rendah tanpa pakaian dan selimut tebal?
Terlalu berat ujian buat mereka. Mereka terpaksa mempertaruhkan nyawa untuk menyelamatkan nyawa daripada pemerintah yang kejam. Semoga kemenangan untuk Islam akan tiba tidak lama lagi. Janji Allah itu PASTI berlaku.

Ujian hebat untuk mereka, ujian juga untuk kita. Sejauh mana kita sudah berusaha untuk membantu mereka?




Bagaimana perasaan kita setelah melihat semua ini?
Jika kita ditempat mereka mampukah kita bertahan?
Apa yang kita sudah lakukan untuk meringan beban mereka?

Tepuk dada, tanya iman kita. Mereka adalah saudara kita. Dan kita bertanggungjawab untuk membantu mereka.



Melihat seorang demi seorang rakyat Syria terbunuh dalam serangan Basyar dan sekutunya, terutamanya anak2 kecil yang tak berdosa, pasti hancur remuk setiap jiwa manusia yang melihatnya. 

Kadang2 ingin menangis meraung2 untuk meluahkan kesedihan yang terbuku dihati. Memohon kepada Allah untuk menamatkan semua ini secepat mungkin. Menghentikan kekejaman ini. Hati ini tak tenang melihat semua yang berlaku disana. Tapi Allah lebih tahu apa yang direncanakan-NYA.









Sekarang, selalu sangat rasa tak sabar untuk menunaikan solat sebab nak berdoa banyak2 dalam sujud terakhir untuk saudara Islam kita di Syria dan seluruh umat Islam yang sedang ditindas dimana sahaja dan disetiap waktu. Hanya doa yang mampu dikirim dari kejauhan. 
Semoga Allah limpahkan rezeki kepada kita semua untuk terus menyumbang kepada mereka disana. Kita tidak mampu untuk berada disana bersama2 mereka untuk menentang musuh2 Islam. Tapi kita masih ada doa dan rezeki untuk dikongsikan bersama mereka. Semoga doa dan sumbangan kita dapat meringan beban mereka dan dicatat dalam buku amalan kita sebagai bekalan akhirat kita nanti.

Teruskan berdoa dan menyumbang untuk Syria.

Monday, December 7, 2015

Vape (Rokok Elektronik) vs Rokok?: Bebaskan Diri Daripada Nikotin

Ada orang cakap Vape adalah alternatif yang lebih selamat daripada merokok. Tapi hakikatnya betul ke???

Terkejut bile tengok video kanak2 yang meghisap vape bersame2 kakak atau ibunya. Lagi terkilan bila melihat wanita bertudung juga dengan bangganya menunjukkan aksi menghisap vape di tempat awam. Ya Allah..kiamat makin hampir. Dunia dah makin tenat..

Vape (rokok Elektronik) Vs Rokok.

Apakah perbezaannya? 

Rokok: Bentuk asalnya iaitu daun tembakau yang kering dan mengandungi nikotin. 

Vape: Direka untuk beroperasi menggunakan bateri bagi menyampaikan nikotin dalam bentuk wap air berperisa yang dihasilkan melalui sintesis kimia. 

Vape & rokok: Memberikan kesan nikotin sama ada dalam bentuk asap atau wap air berperisa. 

Kebelakangan ini, Vape diwar-warkan sebagai sumber alternatif yang lebih selamat berbanding dengan rokok. 

Alasannya???

Rokok: Pembakaran tembakau daripada rokok menghasilkan lebih kurang 4,000 bahan kimia dan 50 jenis bahan daripadanya yang dianggap berbahaya kepada kesihatan termasuk nikotin. 

Vape: Pada awalnya ia dikatakan hanya mengandungi sejenis bahan kimia sahaja iaitu nikotin. Namun, setelah beberapa tahun dipasarkan cecair rokok elektronik ini, didapati ia juga mengandungi beberapa bahan kimia berbahaya seperti toluene, ecetaldehyde, benzene, cadmium, isoprene, nickel, plumbum dan N-nitrosonornicotein.
Pada asasnya, nikotin boleh menghasilkan beberapa kesan terhadap fisiologi tubuh. Nikotin akan memasuki sistem peredaran darah manusia melalui pertukaran gas di paru-paru. Nikotin dalam peredaran darah cuma memerlukan lebih kurang 10 saat sahaja untuk menghasilkan kesannya terhadap fisiologi tubuh manusia. Organ paling utama yang dirangsangkan oleh nikotin adalah otak manusia. Hasil rangsangan ini meningkatkan rembesan neurotransmitter yang dikenali sebagai dopamine dan ia akan memberi kesan rasa seronok dan kepuasan. Pendedahan lama terhadap rangsangan seperti ini di otak boleh menyebabkan berlakunya ketagihan.

Dopamine yang dirembeskan ini selain daripada merangsang perasaan seronok dan kepuasan, ia juga akan menyebabkan:
1) Degupan jantung seseorang itu meningkat. 
2)Menyebabkan salur darah manusia mengecut dimana diameter bukaan salur darah akan mengecil (menyebabkan tekanan darah meningkat). 

Tekanan darah yang meningkat pula lama-kelamaan akan merosakkan fungsi organ lain dalam tubuh seperti buah pinggang dan salur darah pada jantung itu sendiri. Oleh sebab itu pengguna nikotin terdedah kepada risiko untuk mendapat penyakit tekanan darah tinggi, serangan jantung, serangan strok dan kegagalan buah pinggang jika tekanan darah tidak dapat dikawal dengan baik.

Apabila seseorang individu kerap mengambil nikotin, lama-kelamaan ia akan jatuh ke dalam fasa ketagihan. Dalam fasa ini, pengguna nikotin akan merasakan kesan tarikan atau withdrawal sekiranya tiada nikotin dalam peredaran darah. Secara farmakokinetiknya, nikotin cuma boleh berada dalam tubuh manusia dan memberikan kesannya lebih kurang 2 jam sahaja sebelum ia dikumuhkan melalui air kencing. Antara kesan tarikan yang akan dirasai oleh pengguna nikotin apabila tiada nikotin dalam tubuh adalah seperti gelisah, kekosongan, murung, cepat marah, gangguan tidur dan tumpuan pemikiran yang berkurangan. 

Daripada fakta berkenaan, kesan pendedahan lama terhadap nikotin sama ada melalui rokok atau rokok elektronik akan menyebabkan keperluan dos nikotin yang meningkat untuk memberikan kesan keseronokan dan kepuasan yang sama seperti pada peringkat permulaan. Maka, pengguna nikotin akan mula mengambil lebih banyak batang rokok atau mengambil kandungan nikotin yang lebih tinggi bagi rokok elektronik semata-mata untuk mendapatkan dos yang dapat memberi kesan kepuasan yang sama seperti sebelum ini. Justeru, pendapat bahawa pengambilan nikotin melalui rokok elektronik akan mengurangkan kesan kebergantungan badan terhadap nikotin adalah kurang tepat. Sebenarnya pengguna rokok elektronik tidak sedar bahawa kekerapan mereka menghisap wap air yang mengandungi nikotin meningkat atau menggunakan cecair nikotin yang dosnya lebih tinggi demi mendapatkan rasa keseronokan dan kepuasan yang sama.

Untuk mengatasi masalah ketagihan nikotin ini, ada individu yang menggunakan kaedah berhenti serta-merta atau cold-turkey dengan motivasi diri yang tinggi untuk kekal bebas daripada nikotin dalam jangka masa panjang. Namun, adalah mencabar untuk seseorang individu untuk berhenti penggunaan nikotin secara tiba-tiba. Profesional kesihatan telah melalukan kajian dan menggunakan pelbagai kaedah perubatan untuk membantu seseorang individu berhenti penggunaan nikotin bergantung kepada status ketagihan nikotin seseorang individu tersebut. 

Pihak Kementerian Kesihatan Malaysia juga membekalkan perkhidmatan berhenti merokok dengan kaedah rawatan yang berkesan melalui Program Farmakoterapi Berhenti Merokok. Antara bentuk dosej ubat yang digunakan dalam program tersebut adalah chewing gum, tampalan pada kulit, inhalasi dan tablet yang telah dikaji keselamatannya serta keberkesanannya. Ubat-ubatan seperti Varenicline dan semua ubat-ubatan yang lain mempunyai dosnya yang tertentu untuk membantu pengguna nikotin berhenti penggunaannya secara berperingkat atas pemantauan dan nasihat kumpulan profesional kesihatan terlatih seperti doktor dan ahli farmasi. Rawatan-rawatan tersebut disokong dengan bukti klinikal dan semua bentuk dosej ubat yang mengandungi nikotin telah berdaftar dengan pihak Biro Farmaseutikal Kebangsaan seperti yang termaktub dalam Akta Racun 1952. 

Dalam Program Farmakoterapi Berhenti Merokok, pengguna nikotin yang berhasrat untuk berhenti menggunakan nikotin juga akan dibantu oleh profesional kesihatan dari segi kaunseling kesihatan, kaunseling motivasi dan pemantauan tahap kesihatan sepanjang tempoh rawatan. Perkhidmatan ini diberikan secara percuma oleh Pihak Kementerian Kesihatan Malaysia kepada semua pengguna nikotin sama ada rokok atau cecair nikotin untuk rokok elektornik. 

Sekiranya terdapat sebarang pertanyaan lanjut berkaitan nikotin, orang awam boleh menghubungi Pusat Panggilan Farmasi Kebangsaan (NPCC) melalui talian 1 800-88-6722.

Disediakan Oleh:
Mohd Dziehan bin Mustapa
Ketua Penolong Pengarah Kanan
Bahagian Perkhidmatan Farmasi

Masih nak cakap Vape lebih selamat daripada rokok?

Itu semua alasan untuk menghalalkan tindakan sesetangah pihak.


Bebaskan diri anda dan keluarga daripada NIKOTIN. 

Untuk yang berniat untuk berhenti merokok demi orang yang tersayang, saya syorkan anda untuk mengambil Vivix Shaklee yang boleh membantu anda untuk mengurangkan ketagihan kepada nikotin. Bacaan lanjut: Tips Berhenti Merokok

Sedikit kira2 untuk tatapan semua:

Sekotak rokok ~RM13
Sehari sekotak: RM390 Sebulan
Sehari 2 kotak: RM780 Sebulan.
Klik untuk Order : Vivix Shaklee

Sebotol Vivix 150mL RM 475. 
Untuk penggunaan sebulan (5mL sekali sehari)
(Join ahli : harga sama dengan kos sebulan hisap rokok sekotak sehari) 

Hubungi saya untuk maklumat lanjut : 
ZARIDA ZAKARIA
Shaklee Independent Distributor
No ID: 1070721
6013 2862949
zaridazakaria@yahoo.com

Saturday, December 5, 2015

Ruang Solat Dalam Rumah Idaman.

Alhamdulillah selesai sudah majlis sambut menantu adik perempuan saya di perak hujung minggu lepas. Saya, suami dan anak2 datang awal sehari. Jadi kami bermalam semalaman di homestay yang disediakan oleh keluarga lelaki. Sampai je homestay terus masuk tengok2 bilik2 dalam homestay. Rumah banglo dengan 3 bilik tidur dan 3 bilik air. 2 ruang tamu yang luas. Ruang dapur dan bilk bacaan juga ada. Cukup untuk menempatkan 40 orang wakil daripada pihak perempuan (termasuk mak ayah saya) yang datang dari Terengganu dengan menaiki bas. Mereka singgah untuk berehat, mandi dan bersiap sebelum majlis berarak di rumah pengantin lelaki. 
Gambar Hiasan

Teruja bila melihat ada ruang khas untuk solat berjemaah. Disebelahnya tersedia tempat berwudhuk yang tertutup bagi memudahkan golongan wanita untuk berwudhuk. Doa2 yang bersesuaian ditampal ditempat yang sepatutnya.
Gambar hiasan
Rumah sebeginilah yang saya impikan. Rumah luas dilengkapi ruang solat khas dan tempat berwudhuk. Kalau tetamu datang singgah pun senang untuk tumpang solat. Ruang tamu yang luas untuk tetamu dan keluarga diasingkan untuk privasi. Laman diluar rumah yang luas untuk tumbuhan hiasan..wooww.. Bestnya dapat rumah macam nie kan:)).

Dalam apa jua keadaan, solat adalah perkara utama yang perlu dititik beratkan. Kemudahan untuk tetamu juga jangan dilupakan kerana meraikan tetamu itu amat dituntut dalam Islam.

Semoga dipermudahkan untuk mendapat rumah idamn suatu hari nanti.

AddThis