Wednesday, December 10, 2014

Omega 3 Mampu Menurunkan Risiko Diabetes

Klik untuk order: Omegaguard

Berdasarkan jurnal yang saya jumpa, hasil kajian menunjukkan Omega 3 mampu menurunkan risiko Diabetes.

Shaklee OmegaGuard merupakan suplemen pemakanan yang mengandungi minyak ikan. Satu sajian OmegaGuard membekalkan 1000mg asid lemak omega 3 termasuk DHA dan EPA.


Asid Dokosaheksanoik (DHA) dan Asid Eikosapentanoik (EPA) merupakan asid lemak omega 3 daripada ikan laut dalam. DHA dan EPA perlu diperoleh melalui pemakanan dan berkesan dalam mengurangkan keradangan serta menyokong fungsi sistem saraf dan mata.

Jom kita baca lanjut bagaimana Omega 3 menurunkan risiko Diabetes..
Benefits of Omega-3 Fatty Acids from Fish in Type 2 Diabetes
By Joyce A. Nettleton, DSc, RD

Apa itu Diabetes?

Daibetes adalah penyakit yang melibatkan metabolisma karbohidrat yang dicirikan dengan paras gula dalam darah yang tinggi.

Terdapat dua jenis diabetes:

Diabetes Jenis I : Tiada Insulin (dikecualikan dalam perbincangan ini)
Daibetes Jenis II: Ada insulin tetapi ia tidak berfungsi dengan cara sepatutnya (jenis yang biasa)

Gejala biasa : kerap kencing, selalu dahaga dan hilang berat badan.


Paras gula dalam darah yang tinggi menunjukkan kerintangan insulin. Ini bermakna hormon insulin kurang efektif dalam membantu pengambilan gula ke dalam tisu badan. Akibatnya, paras gula dalam darah meningkat. Untuk mengatasi masalah ini, pankreas akan menghasilkan lebih banyak insulin dalam usaha untuk menurunkan paras gula dalam darah. Lama kelamaan, pankreas akan hilang keupayaannya untuk menghasilkan insulin. Ini akan menyebabkan kemerosotan tisu-tisu lain dan menyebabkan masalah peredaran, darah tinggi, penyakit buah pinggang, kegagalan dalam kawalan pembekuan darah, retinopati dan masalah jantung. Rawatan dengan ubatan, diet, penurunan berat badan dan senaman boleh merencatkan rantaian kejadian ini.

Pencegahan Dan Rawatan Diabetes.

Intervensi gaya hidup termasuk turun berat badan, senaman yang tetap dan mengamalkan pemakanan yang sihat.

Kurangkan berat badan adalah langkah paling utama kerana penurunan berat badan akan mengurangkan risiko untuk mendapat diabetes, memperlahankan perkembangan diabetes dan memperbaiki kawalan glukosa. Selain itu, ia juga membantu menurunkan tekanan darah, memperbaiki paras lipid dalam darah dan mengurangkan risiko untuk mendapat aritmia jantung. Makin banyak berat badan yang hilang, makin baik.

Senaman yang tetap akan mengatasi banyak kesan mudarat yang terjadi akibat kerintangan insulin. Ia akan memperbaiki kawalan glukosan dan paras lipid dalam darah, meningkatkan peredaran darah dan fungi vaskular, meningkatkan kecergasan, menurunkan risiko penyakit jantung dan memudahkan penurunan berat badan. Disarankan untuk melakukan senaman tetap 150 minit seminggu, 30 monit setiap sesi.

Mengamalkan pemakanan yang sihat adalah langkah penting untuk mengawal diabetes. Saranan pemakanan moden mendapati bahawa jumlah karbohidrat adalah lebih penting berbanding jenis karbohidrat. Diet yang rendah karbohidrat lebih cenderung untuk tinggi lemak dan ini berkait dengan penambahan berat badan dan penyakit jantung. Kunci utama adalah pengambilan karbohidrat secara sederhana daripada sumber bijirin penuh, kekacang, buah-buahan dan sayur-sayuran. Makanan ini kebanyakkannya mempunyai indeks glisemik yang rendah.

1) Hadkan pengambilan lemak tepu yang mempunyai kaitan yang kuat dengan penyakit jantung. Contohnya mentega, kebanyakan keju, susu penuh, kebanyakan lemak haiwan,minyak kelapa dan kelapa sawit. Asid lemak trans juga menyumbang kepada penyakit jantung. Mengehadkan pengunaan lemak tepu dan lemak trans akan memperbaiki paras lipid dalam darah dan akan memperlahankan perkembangan diabetes.

2) Gunakan lemak mono-tak-tepu seperti minyak zaitun, canola dan minyak yang tinggi asid oleik.

3) Makan ikan yang kaya lemak 2 kali seminggu untuk menambahkan asid lemak sihat omega 3.

4) Makan banyak makanan kaya protein tanpa lemak seperti ayam, ikan dan kekacang kerana makanan ini tidak menyebabkan paras gula dalam darah meningkat.

Asid lemak Omega-3 biasanya dijumpai dalam ikan yang kaya lemak seperti ikan salmon, ikan kembung dan ikan sardin. Omega 3 daripada ikan adalah tinggi dengan asid lemak poli-tak tepu yang akan menurunkan trigliserida, mengurangkan ritma jantung yang tidak normal, menurunkan tekanan darah dan memperbaiki kawalan pembekuan darah. 

Dalam kajian yang melibatkan lebih 11000 orang yang mempunyai penyakit jantung, pengambilan 1gram minyak ikan mengurangkan kematian akibat kardiovaskular sebanyak 30% dn kematian mengejut sebnayak 45%. 1 gram minyak ikan bersamaan dengan 3auns hidangan salmon. Omega 3 juga meningkatkan keberkesanan statins yang merupakan ubat yang banyak digunakan untuk merendahkan paras LDL dalam darah.

Individu yang mempunyai diabetes yang mengambil diet yang kaya ikan secara tetap akan meningkatkan lagi kebaikan penurunan berat badan dalam memperbaiki kawalan glukosa dan tekanan darah.

Omega 3 daripada ikan juga diketahui akan menurunkan risiko pembentukan darah beku yang boleh menyebabkan serangan jantung dan strok (angin ahmar). Ia juga memperbaiki peredaran darah.

Menurut American Diabetes Association dan American Heart Association pengambilan ikan yang kaya lemak adalah cara yang selamat dan efektif untuk mendapat  jantung yang sihat kesan daripada omega 3. Pengambilan ikan kaya lemak secara tetap adalah alngkah penting untuk memperbaiki kesihatan dalam diabetes.


Ikuti pengalaman Pn Safiya Amaran tentang Omegaguard:



GDM (Gestational Diabetes Mellitus) Dan Ibu Hamil.

Saya mula kesan GDM masa 18 minggu lepas buat MGTT. Ujian minum air gula..
Yang paling ketara sekali masa tu kerap sangat hypo.. Gula memang turun dan naik dengan sangat ketara.. Bila lambat makan.. Cepat hypo.. Bacaan gula 3.. Pastu bila makan lebih sikit gula naik jadi 6-7+..Pening juga dibuatnya..Masa tu kebetulan Start mkn omega guard.. Tak fikir sbb GDM pun tapi utk perkembangan bayi..

Lepas beberapa minggu makan omega mmg perasan perbezaan ketara..
Satu..sangat kurang hypo... Bangun pagi tidak kelaparan.. Gula dlm 4-5 mcm tu..
Lepas makan pun gula tak naik tinggi.. Biasanya lepas makan pun range dia 5-6 gitu.. Makan secara sederhana.. Tidaklah sikit sangat..

Yang paling ketara rasa ialah.. Masa omega guard habis.. Masa tu duk bertangguh.. Malas nak beli cepat-cepat ..Tapi bila tak makan.. Omega.. Gula terus jadi hay wire semula..Kerap hypo.. Almost setiap pagi.. Cepat lapar..Pastu jadi nak makan banyak. Gula pun mula naik.. 7-8.Masa tu baru betul betul realize yg omega tu really helps in controlling appetite n also control the blood sugar.. So cepat-cepat beli n start mkn balik 3 biji sehari hingga lah bersalin..

Satu lagi yang ketara ialah.. Memang tak banyak Fat deposition during this pregnancy.. Perut nampak kecil.. Tapi bila scan baby size mmg good and follow as expected.. Baby lahir 3.2 kg alhamdulillah.. maknanya baby tidak obese sepertimana jika blood sugar not well controlled. Alhamdulillah.. Sebab tu yg jadi jatuh hati sgt dengan omega guard ni.. Sampai sekarang.. 

Kisah hamil dengan gdm Safiya Utk manfaat org lain 

Utk pengetahuan , saya Ambil Full set. ( nanti org ingat mkn omega je)




Hubungi saya untuk maklumat lanjut : 
ZARIDA ZAKARIA
Shaklee Independent Distributor
No ID: 1070721
6013 2862949
zaridazakaria@yahoo.com
FB : Zarida Mom & Baby Shoppe

No comments:

Post a Comment

AddThis