Wednesday, October 22, 2014

Kenapa Mesti Pilih ESP Shaklee?

1) Ditanam secara Organik

Kacang soya yang digunakan untuk menghasilkan ESP ditanam secara organik.

Kenapa perlu ditanam secara organik?



SEBAB kajian menunjukkan penanaman secara kimia atau bukan organik akan menyebabkan nutrisi makanan berkurangan. kajian juga menunjukkan ada hubungkait antara kanser dan nitrates.

Jadi amatlah penting dalam proses penanaman kacang soya tidak boleh menggunakan pesticides, fungicides, dan herbicides.

2) Non-GMO


Kacang soya yang digunakan dalam penghasilan ESP adalah Non-GMO (tidak diubah secara genetik). Secara umumnya, kacang soya yang diubah secara genetik (GMO) adalah lebih murah dan memerlukan kos yang rendah untuk menghasilkannya (lebih kurang macam vitamin sintetik dan vitamin natural). Kebanyakkan syarikat akan mencari cara jalan untuk menjimatkan kos penghasilan produk soya mereka. Kajian menunjukkan toksin akan dibina tanpa disedari apabila gen baru dimasukkan dalam kacang soya tersebut.

Makanan yang diubah secara genetik bukan sahaja menyebabkan kandungan nutrisinya berkurang, tapi berkemungkinan akan menyebabkan masalah kesihatan untuk jangka masa panjang.

Oleh yang demikian memang wajar jika ada usaha unutk menyekat usaha untuk menghalalkan produk GMO ini.


3) Mengandungi 9 jenis asid amino perlu yang tidak dihasilkan oleh badan.

Soya protein dalam ESP mengandungi 9 asid amino perlu. Ciri ini adalah amat penting kerana badan memerlukan kesemua 9 asid amino ini untuk menghasilkan hormone, enzim penghadaman,antibodi dan enzim-enzim lain. Kekurangan salah satu asid amino perlu ini boleh menyebabkan sistem imun merosot sebanyak 30% dan banyak fungsi badan akan terganggu.

4) Kacang soya dibersihkan dengan menggunakan AIR BUKAN ALKOHOL.

Dalam proses pembuatan Soya yang di'isolate', soyflakes mesti dibersihkan dengan air bukan dengan alkohol. Kacang soya yang dibersihkan dengan menggunakan alkohol akan memusnahkan kandungan isoflavone dalam kacang soya sehingga 88%.

Isoflavone (phytoestrogens) ini bagus untuk kesihatan jantung, tulang dan payudara kerana ia menyerupai hormon wanita iaitu estrogen.

5) Pembuatan Protein Soya tanpa menggunakan pemanasan.

Ini adalah kerana asid amino sangat sensitif kepada suhu panas (melebihi 60 darjah celsius) kajian menunjukkan protein yang dimasak akan memusnahkan hampir 50% asid amino perlu.

Individu yang mengambil kurang asid amino perlu ini akan mengganggu proses perkembangan otak dan hormon atau perkembangan tisu badan yang lain.

6) Soya yang di'isolate' mestilah ditambah dengan KALSIUM yang cukup.

Serbuk soya yang di 'isolate' bersifat asid. Kajian menunjukkan keasidan tersebut boleh menyebabkan kerapuhan tulang. 

Penambahan KALSIUM adalah untuk meneutralkan keasidan tersebut. TAPI kebanyakan produk soya di pasaran tidak ditambah dengan KALSIUM yang cukup.


BUAT PILIHAN YANG BIJAK

850g: RM 150

Beli 6 percuma 1 sehingga 30/09/2015

Klik untuk order: ESP SHAKLEE

Hubungi saya untuk maklumat lanjut : 

ZARIDA ZAKARIA
Shaklee Independent Distributor
+6013 2862949
zaridazakaria@yahoo.com

1 comment:

AddThis