POLIFENOL
Sumber utama:
Epal, anggur, pir, ceri dan pelbagai jenis
beri (200-300mg polifenol / 100g berat mentah).
Secawan teh atau kopi mengandungi 100mg
polifenol.
Bijirin, coklat, dan kekacang kering juga
menyumbang kepada pengambilan polifenol harian.
Sifat antioksidan dalam polifenol adalah 10x ganda lebih tinggi daripada
vitamin C dan 100x lebih tinggi daripada vitamin E dan carotenoids.
Seperti antioksidan yang lain, polifenol
boleh melindungi sel-sel daripada kerosakan yang disebabkan oleh oksidasi yang
mana akan mengehadkan risiko untuk pelbagai penyakit degenerasi yang berkaitan
dengan oxidative stress (tekanan oksidatif).
Sifat Antioksidan Polifenol
Penyakit degenerasi seperti kanser,
penyakit kardiovascular dan osteoporosis berkait rapat dengan penuaan. Kerosakan
oksidasi pada komponen sel, DNA, proteins dan lipid akan terkumpul apabila usia
meningkat dan ini akan menyumbang kepada degenerasi sel somatik dan
pathogenesis penyakit. Antioksidan yang hadir dalam makanan akan mengehadkan
kerosakan dengan bertindak secara langsung pada reaktif oksigen spesies atau merangsang
sistem pertahanan dalaman.
(1) Polifenol dan Kanser
Mekanisma:
1. Polifenol boleh bertindak
sebagai blocking agent pada peringkat permulaan (initiation).
2. Polifenol boleh bertindak
sebagai supressing agents (ejen penyekat) dan merencatkan pembentukan dan pertumbuhan tumor
daripada sel pemula. Ia juga merencatkan poliferasi sel.
3. Polifenol boleh mencetuskan
apoptosis sel2 tumor dan dengan itu boleh mengurangkan pertumbuhan tumor.
(2) Polifenol dan Penyakit Neurodegenerasi.
15% daripada populasi berumur 65 tahun ke
atas mengalami Penyakit Alzheimer dan 1% mengalami penyakit Parkinson. Penyakit
tersebut berkadar langsung dengan oxidative stress (tekanan oksidatif) yang biasanya akan
mempengaruhi tisu-tisu otak. Dengan itu,
antioksidan boleh menyumbang kepada pencegahan penyakit berkenaan.
(3) Polifenol dan Diabetes.
1. Menghalang penyerapan glukosa
di usus .
2. Meningkatkan pengambilan
glukosa oleh tisu-tisu periferal.
3.
Perencatan gluconeogenesis.
4. Merangsang pengambilan glukosa
melalui sistem adrenergik.
5.
Merangsang perembesan insulin
oleh pancreatic beta sel.
Sumber: Dietary Polyphenols and Prevention of Diseases. Scalbert Et Al. 2005. Clinical Reviews in Food and Nutrition.
Klik untuk Order: Vivix
Hubungi saya untuk maklumat lanjut :
ZARIDA ZAKARIA
Shaklee Independent Distributor
No ID: 1070721
6013 2862949
zaridazakaria@yahoo.com
ZARIDA ZAKARIA
Shaklee Independent Distributor
No ID: 1070721
6013 2862949
zaridazakaria@yahoo.com
No comments:
Post a Comment