Sunday, November 23, 2014

10 Panduan Pemakanan Ibu Menyusu.

10 Panduan Pemakanan Ibu Menyusu:

Permulaan yang bagus untuk beberapa minggu pertama selepas kelahiran amat membantu dalam menyokong permulaan dan perkembangan bekalan susu ibu. Antara panduan pemakanan yang perlu diambil berat adalah seperti berikut:

1)   Makan secukupnya. Makan secara tetap dan kalori yang mencukupi akan menyokong penghasilan susu ibu.
2)  Minum secukupnya. Bukan terlalu banyak. 2-3 liter sehari.
3) Makan sekurang-kurangnya satu makanan panas sehari termasuk sumber protein, salad hijau, bijirin dan  sayuran yang dimasak termasuk keladi, lobak merah dan fennel...( boleh ambil ESP Shaklee Sebagai sumber protein)
4)  Rempah yang bersifat penggalak susu diambil secara sederhana. (boleh ambil alfalfa complex shaklee maksimum 10 biji sehari..kena titrate up slowly..takut badan baby terkejut nnt)
5) Elakkan mengambil makanan yang susah untuk dicernakan seperti makanan bergoreng dan berlemak.
6)   Ambil yogurt probiotik atau supplement lactobacilli untuk melindungi flora usus dan untuk menolong mengelakkan colic dan alergi pada bayi..(shaklee collagen powder mengandungi Lactobacillus acidophilus..tapi untuk ibu menyusu kena testing dulu la la..kena introduce sikit2..kot baby alergi nnt..untuk saya ok je..anak boleh terima)
7) Ambil lemak yang sihat seperti mentega dan minyak zaitun dan supplement yang mengandungi asid lemak perlu..(boleh ambil Omegaguard iaitu minyak ikan yang mengandungi asid lemakperlu omega 3)
8)  Herba yang digunakan selepas kelahiran termasuk stinging nettle untuk menambah kembali darah yang hilang semasa bersalin, kunyit untuk mengelakkan keradangan pada payudara. Herba ini juga boleh meningkatkan penghasilan susu ibu.
9) Jika ibu-ibu mengalami banyak kehilangan darah semasa bersalin, elakkan mengambil halia untuk beberapa minggu selepas kelahiran.
10)Penawar perubatan tradisional cina yang digunakan diawal selepas kelahiran ialah sup ayam bersama tulang yang direnih untuk beberapa jam dan kaya dengan lemak ayam diambil seminggu sekali. Ini adalah untuk mencegah depressi dan mengembalikan kesihatan ibu dan menolong menghasilkan susu ibu yang banyak.

Ikuti juga perkongsian daripada Puan farah wahida bagaimana beliau tambah susu badan  dari 2 oz --> 7-10 oz untuk 1 sesi mengepam dalam tempoh 2 minggu sahaja..

(1) Fennel : Boleh dimakan mentah atau dimasak. Boleh direnih dalam sedikit air.
(2) Lobak merah &  ubi keladi.
(3) Sayuran yang berwarna merah kaya dengan beta-carotene diperlukan dalam kuantiti yang lebih tinggi semasa laktasi. Sayuran ini adalah manis secara semulajadi dan menyokong kesihatan hati. 
(4) Sayuran berdaun hijau: sumber mineral, vitamin dan enzim dan juga phytoestrogen yang menyokong laktasi.
(5) Bijirin dan kekacang : Yang paling kerap digunakan oat, barli dan nasi. Kacang soya adalah antara sumber yang bagus yang boleh membekalkan nutrisi semulajadi seperti asid amino perlu, vitamins, minerals dan pelbagai phytonutrient yang bagus untuk badan. Ia juga mengandungi protein berasaskan tumbuhan dan bebas kolestrol...( yang nie boleh cube ESP Shaklee la..NON-GMO Soy Protein). 
(6) Kekacang: Seperti badam, kacang gajus, macadamia. Makan sebanyak mungkin seboleh-bolehnya kacang mentah,bukan dipanggang atau yang diawet masin.
(7) Minyak dan lemak: Lemak yang sihat memainkan perana penting dalam metabolisma sel dan neural. Contohnya seperti mentega dan minyak kelapa, cold-pressed minyak zaitun tulen dan cold-pressed minyak bijan.
 (8) Minuman: minum air kosong secukupnya.

Contoh Rempah atau herba Penggalak Susu Ibu

(1) Bawang putih: Terkenal dengan khasiatnya dalam bidnag perubatan. Kajian menunjukkan bayi melekap dengan baik, menghisap dengan aktif dan minum lebih banyak susu apabila ibu mengambil bawang putih sebelum menyusu. Kalau ibu-ibu tak suka makan bawang putih mentah, boleh ambil tablet garlic 1 jam sebelum menyusu (Shaklee pun ade garlic Complex..boleh cube:)). Jika ibu-ibu ingin mencuba, perkenalkan ia secara perlahan-lahan kepada bayi dan perhatikan reaksi bayi kepada bawang putih. Boleh diambil 1-2 biji sehari. Boleh dicincang atau dihancurkan dan ditabur atas makanan yang telah dimasak.

(2) Halia: Sangat membantu dalam ‘letdown” dan aliran susu. Bagi ibu-ibu yang mengalami pendarahan teruk semasa bersalin dinasihat untuk tidak mengambil halia kerana ia akan meningkatkan risiko akan berlaku pendarahan.

(3) Rempah Ratus: Anise dan lada hitam yang diambil secara sederhana boleh membantu dalam penghasilan susu ibu.

(4) Kunyit: Anti-inflamasi dan anti-oksidan yang kuat. Banyak kajian menunjukkan ia mempunyai hubungkait dengan pencegahan penyakit Alzheimer’s, rheumatism dan kanser. Kunyit mempunyai sifat penggalak susu ibu dan boleh diambil untuk mencegah keradangan. Setengah sudu kunyit sehari boleh mencegah keradangan pada payudara.

Sumber: Mother Food: Lactogenic Food and Herbs that promote milk production and a mother’s health. Page 1 of 10. Lactogenic1 Foods and Herbs. Based on the book Mother Food for Breastfeeding Mothers. By Hilary Jacobson CH.HU.SI.
Klik Untuk Order : Set Lengkap Menyusu

Hubungi saya untuk maklumat lanjut : 



ZARIDA ZAKARIA
Shaklee Independent Distributor
No ID: 1070721
6013 2862949
zaridazakaria@yahoo.com
FB : Zarida Mom & Baby Shoppe

No comments:

Post a Comment

AddThis